Limba oficială Italiană
Ora locală: UTC+2
(vara),
UTC+1
(iarna)
Valută: Euro (EUR)
“Fashion Week” este unul dintre cele mai renumite evenimente în modă și are loc de două ori pe an, în februarie și septembrie. Evenimentul este ticsit cu celebrități și este extrem de mediatizat – trebuie văzut măcar o dată!
Dacă vreți să faceți o rundă serioasă de cumpărături, Milano este orașul potrivit! Locul recomandat de localnici pentru asta este Galeria Vittorio Emanuele, o clădire din sec 19 care adăpostește un mall aglomerat și plin de culoare.
Situat în apropiere de Stazione Centrale, blocul este împânzit la fiecare etaj de plante și copăcei, dând impresia de la distanță că este o adevărată grădină verticală! Clădirea în sine are și o arhitectură interesantă, așadar trebuie văzută!
Oraș al contrastelor, Milano vă va impresiona cu clădirile sale impunătoare. Cea care vă va tăia cu siguranță respirația este Il Duomo, care a devenit de altfel și simbolul orașului, fiind una dintre cele mai mari catedrale din Italia, dar și din Europa. Accesul poate costa destul de mult, în funcție de opțiunile pe care le preferați, așa că dacă sunteți în căutare de obiective turistice mai accesibile, iată ce ve recomandăm noi:
· Acquario Civico
Îl găsiți pe Viale Gadio, nr. 2, în Parco Sempione. Deși nu este printre cele mai mari din lume, este cu siguranță printre cele mei vechi (al treilea ca vechime din Europa). În plus, intrarea este liberă, așa că de ce să nu-i faceți o vizită?
· Galleria Vittorio Emanuele
Situată în Piazza del Duomo, chiar în centrul oraşului, clădirea este absolut copleșitoare. Arhitectura faimosului centru comercial este o bijuterie în sine, iar o plimbare pe aleile sale este numai bună pentru „încărcat bateriile”.
· Rotonda della Besana
Situată pe Via Enrico Besana, nr. 12, la 20 de minute de mers de Duomo, rotonda este unul dintre cele mai interesante locuri din oraş. Înconjurată cu o “terasă” circulară, ca forma unei flori, cu o biserică în mijloc, rotonda a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, cu scopul de a fi folosită ca biserică şi cimitir. Astăzi este unul dintre principalele locuri unde se organizează evenimente culturale.
Arată mai mult
Limba oficială Italiană
Ora locală: UTC+2
(vara),
UTC+1
(iarna)
Valută: Euro (EUR)
Pentru o experiență completă, înscrieți-vă la un tur prin Eating Italy Food Tour. Plus, de încercat: carciofi alla Giuda (anghinare în stil evreiesc), prăjiturile proaspăt coapte din Ghetoul Evreiesc, dar și un panini deliciuos de la Bread-In!
Mergeți la clădirea Torturilor de Nuntă (Monumentul Național al lui Victor Emanuel II) pentru o priveliște incredibilă. La fel de bine, puteți merge pe cel mai înalt punct al Romei – Monte Mario – care nu este atât de cunsocut printre turiști.
Timp de o oră și jumătate, explorați orașul sub luminile romantice ale serii alături de un ghid care vă va purta la atracții de top, dar și pe străduțe întortocheate, povestindu-vă mituri și legende terifiante ale locurilor. Deosebit!
Supranumită Orașul Etern, Roma este leagănul pentru la dolce vita – fără îndoială, se pot scrie cărți întregi despre clădirile pline de istorie, despre bisericile în stil baroc, despre spiritul vivace al italienilor, dar și despre mâncarea făcută parcă pentru hedoniști. De oriunde ați fi, cu siguranță ați auzit deja de Colosseum (considerat ca fiind și simbolul Romei), Pantheon (cel mai mare dom până la începutul erei moderne, a fost considerat singura clădire perfectă din punct de vedere arhitectural din lume), Fontana di Trevi (de obicei supraaglomerată din cauza turiștilor – este recomandat să mergeți fie dimineața, fie seara târziu – astfel, vă puteți bucura și de luminile deosebite) sau Vatican (este indicat să rezervați biletele online – astfel veți evita ore întregi de stat la cozi). Dar ce altceva mai merită văzut?
Forul Roman – aici veți găsi ruine ale clădirilor datând de pe vremea Imperiului Roman, inclusiv Columna lui Traian, Arcada lui Titus, dar și Circus Maximus.
Piazza Navona - una dintre cele mai cunoscute spații publice ale Romei vă oferă posibilitatea să explorați restaurante cochete și gelaterii ispititoare în timp ce vă bucurați de stilul baroc al clădirilor, afișat din abundență.
Trastevere (“Peste Tibru”) – odată ce traversați râul, veți simți instant o energie diferită, mult mai boemă în aer. Cu străduțe pietruite și zeci de magazine micuțe cu obiecte handmade sau parfumuri, veți iubi instant cartierul datorită aspectului său de bijuterie vintage.
Arată mai mult
Limba oficială Italiană
Ora locală: UTC+2
(vara),
UTC+1
(iarna)
Valută: Euro (EUR)
Nu există alt loc în lume care să aibă mai multe arcade decât Bologna – sunt peste 38 km numai în centrul orașului! Descoperiți-le frumusețea într-o plimbare pe jos – veți înțelege de ce sunt candidate ca World Heritage Site la UNESCO!
În weekend, zona centrală devine o mare stradă pietonală – de fapt, trei străzi majore sunt închise de vineri noapte până duminică la 12 noaptea. Atenție însă dacă trebuie să ajungeți la aeroport - va fi destul de dificil cu transportul în comun!
Ce ne-a plăcut cel mai mult: restaurantul Cesarina (pastele sunt delicioase!). Mergeți însă și la American Graffiti – veți gusta cei mai buni burgeri din lume într-un decor specific Americii din anii ‘50!
Deși este un oraș relativ micuț, vă veți îndrăgosti cu siguranță de Bologna! Cochet și plin de farmec, abundă în clădiri vechi, pline de istorie, dar și în biserici cu arhitectură impresionantă. Ideal pentru un city break romantic, orașul trebuie descoperit la pas, în plimbare, și savurat pe îndelete.
Ce nu trebuie să ratați:
Arată mai mult
Limba oficială Italiană
Ora locală: UTC+2
(vara),
UTC+1
(iarna)
Valută: Euro (EUR)
Costul unei plimbări cu gondola nu este neapărat unul accesibil – aproximativ €20, însă experiența va fi una de neuitat. Țineți cont de faptul că prețul nu este unul fix, ci depinde mai mult de gondolierul care vă va purta pe ape.
Timp de șapte secole, Mercati di Rialto a fost centrul comercial al Veneției. Dacă vreți să încercați legume, fructe sau pește proaspăt va trebui să vă treziți dimineața – mai târziu s-ar putea să nu mai găsiți nimic prin piață!
Carnavalul din Veneția poate dura chiar și 180 de zile. Bărbați mascați (maschere) colindă străzile și vă invită să vă alăturați lor. Veți zări de asemenea și acrobați care merg pe sârme suspendate deasupra hotelului-restaurant Campanile din San Marco și a Palatului Doge.
Cine nu iubește Veneția? O destinație absolut minunată care se pretează atât pentru un city break, cât și pentru o vacanță în toată regula. Hoinărind prin oraș, veți descoperi cu ușurință atracțiile orașului: Piazza San Marco cu a sa Basilica San Marco, Palazzo Ducale și turnul cu clopot cu priveliștea de nedescris a Veneției. De-a lungul canalelor, veți descoperi Ponte dei Sospiri și panorama pitorească a Canale Grande.
Mergeți apoi la unul dintre barurile denumite “baccro”. Încercați cocktailuri Bellini, șprițuri, gingerino al prosecco și gustările tradiționale – tramezzini, fructele de mare sau pastele.
City break-ul în Veneția nu va fi complet până nu treceți și pe la Restaurantele Ristorante Osteria N. 1, Osteria del Canson și Osteria Al Pesador. Recomandăm și câteva gelaterii cu înghețată delicioasă: Alaska, aflat pe Calle Larga dei Bari, Gelateria il Doge de pe Dorsoduro sau La Mela Verde din Fondamenta de l'Osmarin Castello.
Mergeți apoi și la o plimbare cu vaporetto (“autobuzele” pe apă). Acestea vă vor transporta pe insulele din Laguna Venețiană, cele mai impresionante fiind Mur
Arată mai mult
Limba oficială Italiană
Ora locală: UTC+2
(vara),
UTC+1
(iarna)
Valută: Euro (EUR)
Un simbol al orașului este o sculptură “u Liotru”. Ridicată în secolul 18, aceasta se află în Piazza Duomo și reprezintă un elefant, animalul care a jucat un rol major în istoria orașului, în special sub aspect militar.
Cea mai mare stradă a regiunii leagă vechiul port de poalele Muntelui Etna. A fost pavată cu bucăți de lava, iar în partea sa inferioară este destinată exclusiv traficului pietonilor, fiind o zonă cu nenumărate magazine și restaurante.
În Catania veți putea vizita piața de pește (Piazza Alonzo di Benedetto), unde în fiecare dimineață pescarii își vând prada. O altă piață celebră a zonei este Fiera di Catania (Piazza Carlo Alberto).
Catania - unul dintre cele mai mari orașe din Italia, este situat pe malul unei insule din apropierea Mării Ionice. A fost distrus de nenumărate ori de cutremure și erupțiile Muntelui Etna, la poalele căruia a fost construit, însă a fost ridicat din ruine de șapte ori! Arhitectura barocă a Cataniei este una aparte prin piatra vulcanică neagră folosită – unul dintre principalele motive pentru care recomandăm această destinație pentru un city break!
Orașul este foarte bine conectat cu împrejurimile. Are port maritim, se află în apropierea autostrăzii siciliene, având de asemenea și aeroport funcțional. Aeroportul di Catania-Fontanarossa este cel mai cunoscut din întreaga regiune a Siciliei, cu un trafic de circa 8 milioane de pasageri. În plus, se poate ajunge acolo foarte ușor cu autobuze care circulă la fiecare jumătate de oră.
Când vine vorba de mâncare bună, Catania este la mare căutare. Dintre bucatele faimoase, recomandăm Pasta alla Norma - penne cu sos de roșii, vinete și brânza sărată ricotta. Desertul-vedetă al zonei este granita, asemănător șerbetului, dar mai ușor și mai răcoros. Iar dacă vreți să încercați și fructe locale în vacanță, recomandăm din toată inima portocalele roșii.
Pentru un mic-dejun italian, dulce, vizitați Pasticceria Savia, aflată pe Via Etnea, 300/302/304. La Corte dei Biscari, de pe Via Porticello 5 veți putea comanda preparate din pește, iar dacă vreți să încercați bucătăria mediteraneeană și fructele de mare, atunci mergeți la Hosteria del Panda.
Arată mai mult