Meniu

Check-in la aeroport

Check-in la aeroport

În urma check-in-ului la aeroport, pasagerul primește tichetul de îmbarcare (boarding pass) și predă bagajul de cală (dacă este cazul). Detaliile zborurilor, precum și porțile de check-in care corespund fiecăruia sunt afișate pe panouri în locuri vizibile.

Atenție!
Se recomandă sosirea la aeroport cu 2 ore înainte de ora planificată a zborului.

Check-in-ul la aeroport pas cu pas:
1. Localizați poarta de îmbarcare pentru zborul dvs.
2. Pregătiți documentele pentru control: cartea de identitate (pe care este înscrisă cetățenia posesorului; atenție: cărțile de identitate emise înainte de 2009 nu menționează acest aspect) sau pașaportul în original, biletul de avion sau foaia de rezervare.
3. La oficiul de check-in vi se va cere să prezentați aceste documente. Tot aici vi se va cântări bagajul de cală, după care va fi înregistrat și trimis la cala avionului.
4. După verificarea documentelor și predarea bagajului, veți primi tichetul de îmbarcare cu care veți putea ajunge la bordul avionului.
5. După check-in, îndreptați-vă spre poarta de îmbarcare imprimată pe tichetul primit anterior. Aici veți trece prin poarta de control, unde vi se va face și verificarea bagajului de mână.
6. La controlul de securitate, pasagerilor li se oferă una sau mai multe cuve în care trebuie să depună: elemente care conțin metal (chei, ceasui, curele etc.), echipamentele electronice, haine groase (jachete, paltoane).
7. După controlul de securitate vă puteți îndrepta spre poarta de unde se face îmbarcarea la bordul aeronavei. Numărul acesteia este indict pe tichetul de îmbarcare primit la check-in. Personalul aeroportului va anunța momentul îmbarcării.

Rețineți:
Unele companii aeriene percep taxe pentru check-in la aeroport și pentru imprimarea pe hârtie a tichetului de îmbarcare Wizz Air și Ryanair, de exemplu. Informații complete găsiți în Termenii și condițiile de rezervare.

Self check-in la aeroport
Pentru a evita cozile de la oficiile de check-in, pasagerii pot realiza singuri această operațiune folosind unul din automatele de self check-in de pe aeroport.

 Self check-in pas cu pas
1. Localizați aparatele de self check (self-service check-in machine) de pe terminal. Aceste informații pot fi găsite și pe site-ul aeroportului.
2. Introduceți datele cerute, așa cum apar pe documentul de identitate cu care ați rezervat zborul. Introduceți codul de rezervare.
3. Dacă operatorul permite acest lucru, puteți selecta locul dorit la bordul avionului.
4. Ridicați tichetul de îmbarcare emis. 

Atenție!
La unele aeroporturi, serviciul de self check-in este disponibil doar pentru pasagerii care nu au bagaj de cală. La anumite aeroporturi mari se poate efectua self check-in și de către pasagerii care au bagaj de cală, caz în care aceștia primesc etichete pentru a-și marca singuri bagajele. După etichetare, acestea trebuie aduse în punctul de predare a bagajelor (baggage drop-off point).
Serviciul de self check-in la aeroport este gratuit.

Check-in pentru pasagerii de la clasa economic
Pasagerii care au rezervat bilete de avion la clasa economic au la dispoziție mai multe forme de check-in:

  • La aeroport
  • Self-check-in la aeroport
  • Online
  • Prin telefon

Nu toate companiile aeriene oferă check-in prin telefon. Cea mai convenabilă formă de check-in este, bineînțeles, cea online, în acest fel sunt evitate cozile de la aeroport. Vă reamintim că și în cazul pasagerilor care au efectuat check-in online se aplică regula conform căreia trebuie să se prezinte la poarta de control cu cel puțin 40 de minute înainte de ora anunțată de zbor.

Check-in pentru pasagerii de la clasa întâi
Pentru pasagerii de la clasa întâi (sau de la clasa business) există puncte speciale la aeroport unde pot face check-in. Acestea sunt marcate corespunzător și ușor vizibile pe terminal, iar avantajul este că pasagerii nu mai trebuie să stea la cozi interminabile pentru verificarea actelor.
De asemenea, pasagerii de la clasa întâi pot face și check-in online, self-check-in sau prin telefon. British Airways, spre exemplu, oferă pasagerilor opțiunea de check-in telefonic sau prin transfer de date, iar în ultima vreme tot mai multe companii aeriene adoptă acest serviciu.

Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne lăsați un mesaj în secțiunea de contact de pe site. Solicitarea dvs. va fi tratată cu prioritate și vom reveni cu un răspuns cât mai curând posibil.

Sfaturile și recomandările incluse în acest articol au caracter informativ și ajutător și nu pot constitui referință pentru reclamații împotriva eSky.ro.

Ați găsit informația pe care o căutați în acest articol? Da | Nu
Consider că acest articol:
Vă mulțumim pentru feedback!