Meniu

Brexit: Cum să călătoriți în Marea Britanie?

Brexit: Cum să călătoriți în Marea Britanie?

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 1 februarie 2020. Totodată, pe 31 decembrie 2020 s-a încheiat perioada de tranziție a Regatului Unit, dată până la care călătoriile între țările Uniunii Europene şi Regatul Unit au continuat în condițiile deja existente. Cum puteţi călători ȋn / din Regatul Unit după 1 ianuarie 2021? Ce s-a schimbat pentru cetățenii Uniunii Europene privind regulile de călătorie în Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord?

Ce s-a schimbat după Brexit?

Ca urmare a Brexitului, Regatul Unit a încetat să mai fie membru al Uniunii Europene și a părăsit astfel piața unică europeană care oferă, printre altele, libera circulație a persoanelor. Totuşi, trebuie amintit că Regatul Unit nu s-a alăturat niciodată spațiului Schengen, astfel încât, chiar şi înainte de Brexit, cetățenii UE care călătoreau în această țară treceau controlul de la frontieră sau controlul documentelor la aeroport. Însă, indiferent de motivul călătoriei (vizită, călătorie de afaceri, serviciu sau studii) cartea de identitate era suficientă.

Brexit a schimbat regulile de trecere a frontierei britanice pentru cetăţenii Uniunii Europene, Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei şi Elveţiei, inclusiv ȋn cazul călătoriilor de scurtă durată ca turişti.

Cum puteţi călători ȋn Anglia după Brexit?

Începând cu 1 Ianuarie 2021, cetăţenii statelor UE trebuie să prezinte un document de identitate la trecerea frontierei Regatului Unit. Atenţie! De la 1 Octombrie 2021, singurul document valid pentru a călători ȋn Regatul Unit din orice motiv este paşaportul!

Ca urmare a Brexit-ului, cetăţenii statelor UE, ale Spaţiului Economic European (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) şi ai Elveţiei vor avea nevoie de viză. Totuşi, ȋn unele cazuri, viza nu va fi necesară, depinzând de motivul călătoriei. 

  • Turism şi vizite - Dacă mergeţi ȋn Regatul Unit pentru o perioadă scurtă de timp (până la 6 luni), de exemplu să vedeţi Londra, să vă vizitaţi prietenii sau familia, veţi avea nevoie doar de paşaport. În acest caz, viza nu este necesară. 
  • Călătorii de afaceri - Dacă mergeţi ȋn Regatul Unit ȋn interes profesional pentru o perioadă scurtă de timp, de exemplu ȋntr-o călătorie sau ȋntâlnire de afaceri, conferinţă etc, veţi avea nevoie doar de paşaport. De cele mai multe ori, când călătoriţi pentru afaceri, viza nu este necesară dacă perioada pe care o petreceţi pe teritoriul Regatului Unit nu depăşeşte 6 luni. 
  • Călătorii pentru muncă sau studii - Dacă mergeţi ȋn Regatul Unit să lucraţi (atât ca angajat, cât şi pentru afacerea dvs.), pentru un program de internship sau ca să studiaţi, veţi avea nevoie de viză şi paşaport. Înainte de călătorie, vă rugăm să citiţi pe site-ul Guvernului Regatului Unit condiţiile de acordare a vizei. 

Important! Din cauza situaţiei actuale cauzată de coronavirus, ȋn fiecare dintre cazurile de mai sus, autorităţile britanice solicită documente adiţionale la sosirea ȋn Regatul Unit. Dacă aţi achiziţionat un bilet de pe eSky, puteţi citi informaţiile relevante logându-vă ȋn contul dvs. sau vizitând pagina de informaţii şi documente de călătorie necesare.

Călătoria cetăţenilor UE care locuiesc ȋn Regatul Unit

Mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene ȋşi au reşedinţa ȋn Regatul Unit datorită principiului de liberă circulaţie pus ȋn aplicare de statele membre UE. Din cauza Brexit-ului, aceste persoane vor fi avut nevoie să obţină permisul de reşedinţă temporară sau statutul de rezident permanent până la data de 30 Iunie 2021 că să poată locui legal ȋn Regatul Unit. În ceea ce priveşte călătoriile, persoanele care au permisul de reşedinţă temporară sau statutul de rezident permanent vor putea intra ȋn Regatul Unit folosind doar cartea de identitate până la 31 Decembrie 2025. După această dată vor avea nevoie de paşaport. Bineȋnţeles că persoanele din cele două categorii nu vor trebui să aplice pentru viză. 

Cum puteţi călători ȋn interiorul Regatului Unit după Brexit?

Brexit nu a afectat semnificativ condiţiile de călătorie sau rezidenţă ȋn interiorul Regatului Unit. Permisul de conducere naţional şi cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) sunt ȋn continuare valide. Totuşi, Guvernul britanic recomandă ȋncheierea unei asigurări de călătorie care poate acoperi şi costul vizitelor medicale private. Totodată, trebuie să subliniem că CEASS şi asigurarea de călătorie nu acoperă ȋn Regatul Unit costul tratamentelor sau procedurilor medicale deja planificate.

Cu toate acestea, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta tarifele de roaming. Până la sfârșitul anului 2020, operatorii nu puteau percepe taxe suplimentare persoanelor care foloseau telefonul mobil în timpul călătoriei în Marea Britanie, ȋnsă acum este legal, astfel că ar trebui să întrebați operatorul de telefonie mobilă despre tarifele de roaming din Marea Britanie înainte de călătorie.

Călătoriile ȋn Irlanda

Irlanda de Nord face parte din Regatul Unit, iar Irlanda este ȋn continuare membră a Uniunii Europene. Astfel apare ȋntrebarea: ce s-a schimbat privind trecerea frontierei dintre cele două după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană? Până la 1 ianuarie 2025, nimic nu se va schimba în ceea ce privește trecerea frontierei cu Irlanda. După această perioadă, Adunarea Irlandei de Nord va putea să renunţe unilateral la condițiile negociate sau să prelungească valabilitatea legii deja existente de trecere a frontierei pentru încă patru ani.

Sfaturile și recomandările incluse în acest articol au caracter informativ și ajutător și nu pot constitui referință pentru reclamații împotriva eSky.ro.

Ați găsit informația pe care o căutați în acest articol? Da | Nu
Consider că acest articol:
Vă mulțumim pentru feedback!