Unde și cum au călătorit românii în timpul pandemiei?

  • Deși anul acesta mai puțini compatrioți au plecat în străinătate, destinațiile nu s-au schimbat.
  • În perioada iunie-august 2020, prețul mediu al unui bilet de avion a scăzut cu aproximativ 12% față de aceeași perioadă a anului trecut.
  • Românii au călătorit singuri în străinătate (73,3%), iar 14% din rezervările din perioada analizată se refereau la călătorii în cuplu, fără copii.

După o pauză de aproape trei luni, românii și-au reluat deplasările. Pandemia le-a încurcat planurile de călătorie, iar politicienii au luat hotărâri legate de călătoriile peste hotare, introducând restricții peste noapte, ceea ce a dus la anularea a sute de zboruri.

De teama carantinei și a zborurilor anulate, românii au optat mai des pentru zboruri interne. Printre cele mai populare rute se numără, printre altele: București-Cluj și București-Timișoara.

Zborurile internaționale au fost în mare parte limitate la Europa. Printre cele mai populare direcții se numără Marea Britanie, Belgia, Franța, Grecia, Italia, Germania, Austria și Elveția. Când vine vorba de cele mai populare orașe, TOPUL 5 include: Londra, Bruxelles, Paris, Atena și Roma. Interesant este faptul că șederea medie a românilor în străinătate a durat aproximativ 13 zile.

Biletele de avion după pandemie sunt mai ieftine

După deschiderea frontierelor interne ale Uniunii Europene, companiile aeriene au ales o strategie de scădere a prețurilor pentru a încuraja oamenii să călătorească. De asemenea, s-a dorit stoparea temerilor legate de faptul că transportul aerian este mai puțin sigur în contextul contractării COVID-19.

Potrivit site-ului eSky.ro, în perioada iunie-august 2020, prețul mediu al unui bilet de avion a scăzut cu 12% și s-a ridicat la 151 EUR comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Cel mai ieftin bilet de avion dintr-o perioadă dată a acestui an a putut fi cumpărat cu aproximativ 18 EUR.

Aceste prețuri ar putea fi găsite în principal în ofertele low cost, ce sunt foarte populare pe piața românească. Pe de altă parte, Blue Air s-a clasat pe locul 2 (cu o cotă de 13,7%) și transportatorul național, Tarom, s-a clasat pe locul 4 printre cele mai populare companii aeriene alese de români, cu o cotă de aproximativ 13%. Lufthansa, Aegean Airlines, Swiss International Air Lines și Air France s-au clasat succesiv în clasament.

Românii au plecat singuri în străinătate

După ridicarea restricțiilor, românii au călătorit cel mai adesea singuri în străinătate - aproape 73,3% din rezervările din perioada analizată. 14% din rezervările din perioada analizată se refereau la excursii pentru cupluri fără copii și aproximativ 4,5% au fost familii cu unul sau doi copii.

În timpul pandemiei, venim în ajutorul clienților noștri cu toate restricțiile actualizate la îndemână, într-un singur loc: https://go.esky.ro/travel-restrictions

În ultima perioadă, călătorii caută din ce în ce mai multe informații despre restricții, care sunt adesea fragmentate și incomplete. Ca răspuns la această cerere, eSky a lansat o secțiune specială pe site-ul său web, unde sunt colectate informații despre condițiile de intrare din toate țările din lume.

Ca parte a site-ului web, în doar câteva secunde, selectând țara de plecare, țara de destinație, cetățenia și data sosirii - pot fi verificate cele mai importante informații despre călătorii. De exemplu, informații despre restricțiile la trecerea frontierelor țărilor individuale, regulile pentru o posibilă carantină, documentele necesare, precum și informații despre regulile de purtare a măștilor și luarea măsurilor de precauție în locurile publice.