Meniu

Este zborul cu avionul sigur în timpul pandemiei?

Este zborul cu avionul sigur în timpul pandemiei?

Se poate călători ȋn siguranţă cu avionul ȋn timpul pandemiei COVID-19? Vom ȋncerca să răspundem la această ȋntrebare detaşându-ne de partea emoţională şi bazându-ne pe cele mai noi rezultate ale cercetărilor ştiinţifice. În primăvara lui 2020, avioanele erau considerate mijloace periculoase de transport, astfel că zborurile au fost suspendate pentru săptămâni sau chiar luni la rând. Totuşi, timpul a trecut, iar acum avem mai multe informaţii. Ce ştim ȋn acest moment despre siguranţa ȋn avion ȋn timpul pandemiei?

Carantina generală din primăvară şi zborurile suspendate aferente au rămas ȋn trecut. A fost justificată această măsură dură? Opiniile sunt ȋmpărţite, mai ales când ne gândim că ȋn toamnă au apărut noi cazuri de COVID-19, ȋnsă zborurile ȋncă se efectuează şi nu există planuri pentru noi suspendări. De aceea, am pregătit pentru dumneavoastră un set de informaţii veridice despre siguranţa zborurilor ȋn timpul pandemiei.

Înainte de a citi informaţiile despre zboruri, vă ȋncurajăm să verificaţi totodată articolul nostru despre măsurile de protecţie din aeroporturi. La urma urmei, acela este locul din care ȋncep aproape toate călătoriile.

Ce este cunoscut despre siguranţa ȋn avion ȋn timpul pandemiei?

Avioanele sunt cele mai sigure mijloace de transport.

Conform ultimelor cercetări ştiinţifice realizate de către Institutul de Virusologie medicală din cadrul Universităţii Wolfgang Goethe din Frankfurt am Main, călătoria cu avionul este considerată una dintre cele mai sigure opţiuni de transport datorită regimului sanitar eficient introdus la ȋnceputul pandemiei. Să ne reamintim că respectarea strictă a regulilor are loc la bordul unui avion, ȋn timp ce ȋntr-un autobuz sau tren, procedurile de siguranţă nu sunt urmate la fel de eficient.

Filtrele de aer HEPA de la bordul unui avion opresc bacteriile şi viruşii

Probabil majoritatea oamenilor nu sunt la curent, dar filtrele HEPA (Aer cu Particule de ȋnaltă Eficienţă) utilizate la bordul avioanelor pot reţine până la 99.99% dintre bacterii şi viruşi. În plus, există un sistem avansat de circulaţie a aerului care permite schimbarea la fiecare 2-3 minute. Procesul este următorul:

  • Aerul din interiorul aeronavei intră ȋn sistemul de aer condiţionat şi este curăţat prin intermediul filtrelor HEPA.
  • În acelaşi timp, sistemul de circulaţie a aerului absoarbe aer din afara avionului şi ȋl amestecă cu aerul curat din sistemul de aer condiţionat.
  • Ca rezultat, aer proaspăt şi curat este distribuit ȋn interiorul avionului.

Astfel, sistemul de circulaţie a aerului cu filtre HEPA reduce la minim riscul infectării cu coronavirus. Este important de ştiut că aceste filtre nu sunt utilizate ȋn interiorul trenurilor sau autocarelor.

Mai jos puteţi vedea cum arată procesul de filtrare şi circulaţie a aerului la bordul avionului:

HEPA

Source: IATA (International Air Transport Association)

Cardurile de localizare permit identificarea rapidă a persoanelor infectate

Călătoria cu avionul presupune completarea unui card de localizare. Care este scopul colectării acestor informaţii? Cardul permite localizarea efectivă şi notificarea persoanelor care ar fi putut intra ȋn contact direct ȋn avion cu o persoană infectată. Acest lucru face posibilă efectuarea rapidă a testelor şi confirmarea sau nu a infecţiei cu coronavirus.  

Cu cât călătoria este mai scurtă, cu atât mai mici sunt şansele de infectare cu COVID-19

În afară de considerarea dovezilor ştiinţifice, este important de reamintit că avioanele sunt cele mai rapide mijloace de transport. Zborul cu avionul din punctul A ȋn punctul B reduce timpul, iar asta se traduce printr-o probabilitate mai mică de contact cu persoane potenţial infectate din simplul motiv că nu există timp suficient pentru asta! Oricum, deplasarea ȋn interiorul avionului este restricţionată la minimum. Se ȋntâmplă la fel ȋn tren? Vom lăsa această ȋntrebare fără răspuns.

Sfat util: ce să vă amintiţi când călătoriţi cu avionul

Ştim deja că ȋn prezent călătoria cu avionul arată diferit. Dar nu e totul pierdut - ȋncă putem admira peisaje frumoase pe fereastră. Totuşi, pentru ca această plăcere să nu fie ȋntreruptă de personalul aeronavei, vă recomandăm să aveţi cu dumneavoastră mască, gel antibacterian şi un pix. De ce aceste obiecte?

  • Masca – motivul este binecunoscut. Acoperirea gurii şi a nasului ne protejează atât pe noi, cât şi pe cei din jur. Trebuie să reamintim că măştile chirurgicale trebuie ȋnlocuite la fiecare 3-4 ore, astfel că dacă mergeţi ȋntr-o călătorie mai lungă, cel mai bine este să aveţi mai multe măşti ca să le puteţi folosi ȋn timpul zborului.
  • Gel antibacterian – ajută la dezinfectarea nu numai a mâinilor, dar şi a suprafeţelor pe care le vom atinge de multe ori ȋn timpul zborului, precum mânerele scaunelor, măsuţa pentru mâncare sau centura de siguranţă.
  • Un pix – de ce este util ȋn avion? Răspunsul este simplu. Îl veţi folosi la completarea cardului de localizare. După cum ştim deja, permite localizarea persoanelor care au avut contact direct cu o persoană infectată.

Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre călătoritul ȋn timpul pandemiei, accesaţi celelalte articole ale noastre din seria „Călătorii sigure”.

Sfaturile și recomandările incluse în acest articol au caracter informativ și ajutător și nu pot constitui referință pentru reclamații împotriva eSky.ro.

Ați găsit informația pe care o căutați în acest articol? Da | Nu
Consider că acest articol:
Vă mulțumim pentru feedback!