Meniu

Coronavirus 2019-nCoV: Ce trebuie să știți

Coronavirus 2019-nCoV: Ce trebuie să știți

În decembrie 2019 s-au înregistrat în orașul chinezesc Wuhan (provincia Hubei)  primele cazuri de pneumonie COVID-19 provocate de coronavirusul (2019-nCoV, SARS-CoV-2) necunoscut anterior. Cel mai probabil, virusul s-a răspândit de la animale la oameni și a dobândit capacitatea de a se transfera de la persoană la persoană prin picături de salivă. Din martie 2020, virusul s-a răspândit pe 6 continente, iar numărul de infecții confirmate a ajuns la 110,000 din care 81,000 numai în China continentală (la ora actuală în 9 martie, 2020).

Coronavirus: Ce este acesta?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri transmise de păsări și mamifere care provoacă infecții respiratorii. În majoritatea cazurilor infecțiile sunt ușoare, însă anumite coronavirusuri provoacă infecții respiratorii severe. Coronavirusurile includ, pe lângă virusurile care provoacă răceala comună, microorganisme care provoacă boli severe, precum sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Care sunt simptomele infecției cu coronavirusul din Wuhan? Apariția febrei și oboseala organismului, combinate cu o scădere a funcției renale, diaree, scăderea numărului de globule albe, precum și un anumit număr de simptome legate de funcția respiratorie – apariția unei secreții nazale abundente, dureri în gât, tuse uscată și dificultate în respirație. Boala COVID-19 cauzată de coronavirus poate afecta persoane de orice vârstă, dar s-a constatat că persoanele în vârstă care suferă de boli cronice experimentează manifestări mult mai neplăcute. Tratamentul este simptomatic.

Cum se răspândește Coronavirusul?

Conform ipotezelor, coronavirusul din Wuhan este de origine animală și a fost transferat probabil de la animale la oameni  într-una din piețele din provincia Chineză Hubei. Coronavirusul SARS-CoV-2 este transferat prin picături de salivă și poate fi răspândit cu ușurință în aglomerațiile de oameni prin strănut sau tuse. Simptomele apar între ziua 2 și ziua 14 după ce a avut loc infecția. Persoanele care au avut contact direct cu cei bolnavi sunt predispuse la cel mai mare risc de îmbolnăvire alături de cei care acordă le ajutor pacienților din spitale sau iau contact cu persoanele infectate la locul de muncă sau în spații publice. În plus, persoanele care se întorc din acea regiune epidemică sunt expuse unui risc ridicat.

Cum să evitați infectarea cu Coronavirusul SARS-CoV-2?

În cazul acestei boli, la fel ca și în cazul altor boli infecțioase, cea mai bună cale să evitați infecția este respectarea strictă a regulilor de igienă. În primul rând ar trebui să vă spălați pe mâini cu apă caldă și săpun (cel puțin 20 de secunde) și să evitați contactul mâinilor nespălate cu mucoasa (ochi, nas, gură). Mai mult decât atât, este recomandat să evitați contactul cu persoanele bolnave și să aveți mare grijă când luați contact cu animale de fermă. Carnea, peștele sau fructele de mare trebuie să fie preparate la temperatură ridicată pentru un timp îndelungat (prin fierbere, prăjire sau coacere). E important să urmați regulile deoarece nu există deocamdată niciun vaccin pentru acest tip de virus.


Sfaturile și recomandările incluse în acest articol au caracter informativ și ajutător și nu pot constitui referință pentru reclamații împotriva eSky.ro.

Ați găsit informația pe care o căutați în acest articol? Da | Nu
Consider că acest articol:
Vă mulțumim pentru feedback!