Meniu

Muşcături de insecte, arahnide şi reptile

Muşcături de insecte, arahnide şi reptile

Înainte de a pleca în vacanţă - în special în zonele tropicale, e recomandat să vă pregătiţi în mod corespunzător pentru posibile evenimente neplăcute, cum ar fi muşcături de insecte, arahnide şi reptile, care nu sunt întodeauna periculoase, dar pot deveni experienţe neplăcute în timpul călătoriei.

Ţânţarii

În zonele cu climă temperată înţepăturile de ţânţari nu sunt periculoase, aşa cum este în cazul ţărilor exotice, unde prin înţepăturile de ţânţari se transmit malaria şi febra dengue. Cu toate acestea, ţânţarii pot fi foarte dificil de îndepărtat, mai ales seara, în zonele cu lacuri, râuri, mare.

Dacă aţi fost muşcat, iar pielea s-a umflat, ştergeţi cu apă oxigenată sau cu apă şi săpun, aplicaţi o compresă rece, geluri, creme speciale sau un antihistaminic. Un mod natural de a scăpa de mâncărime este să aplicaţi o felie de ceapă pe zona muşcată, aceasta reduce umflătura şi are proprietăţi antibacteriene. 

În cazul în care în urma muşcăturii apar febra şi alte simptome alergice, trebuie să vă adresaţi imediat medicului. În tările exotice, ameninţări apar în acele ţări în care există un risc ridicat de infectare cu malarie sau febra dengue.


Viespi şi albine

In general, înţepăturile de albine şi viespi nu sunt periculoase. Dacă acestea sunt localizate în jurul gurii, în zona faringelui sau laringelui sau dacă persoana respectivă are o alergie la venin de insecte, se impun măsuri de urgenţă pentru evitarea consecinţelor neplăcute. Simptomele de muşcături, eritem şi umflături, apar la aproximativ 30 de minute de la înţepătură şi nu necesită tratament specific în cele mai multe cazuri. Dacă acul este în piele, acestea trebui să eliminat cât mai curând posibil, de preferinţă cu ajutorul unei pensete. Zona trebuie  spălată cu apă oxigenată sau apă şi săpun, pentru a evita infecţiile. Comprese reci, unguente şi creme speciale (de exemplu, cu steroizi) vor ajuta la ameliorarea simptomelor neplăcute.

Dacă aţi fost înţepat în gât sau în interiorul gurii, se poate produce edem larigian cu îngustarea căilor respiratorii. Dacă apar simptome ca îngreunarea respiraţiei, răguşeală, gât rece, beţi apă rece pentru a opri umflarea progresivă şi sunaţi imediat la medic sau la serviciul de urgenţă. Persoanele alergice la veninul de insecte trebuie să aibă întotdeauna la îndemână capsule cu adrenalină, corticosteroizi şi antihistaminice. Aceste medicamente trebuie administrate imediat după muşcătură. Foarte important, contactaţi imediat medicul sau ambulanţa dacă aveţi alergii la întepături de insecte.

Căpuşe
Capuşele pot produce boala Lyme, tularemie, babesioză şi febră de Colorado, afecţiuni periculoase pentru oameni. Căpuşele trăiesc în zone cu vegetaţie abundentă, de aceea la o ieşire la iarbă verde e important să vă protejaţi purtând îmbrăcăminte adevcată. De asemenea, verificaţi cu atenţie pielea pentru a fi sigur că nu aţi fost muşcat de căpuşe. Dacă găsiţi o căpuşă pe piele, consultaţi medicul pentru a îndepărta căpuşa şi pentru a steriliza locul muşcat.

Păianjeni
În România nu există specii periculoase de păianjeni, dar dacă călătoriţi la tropice trebuie să vă luaţi toate măsurile de precauţie pentru a evita înţepăturile de arahnide. In cazul înţepăturii de păianjen, mai ales dacă vă aflaţi într-o regiune cu specii veninoase sau sunteţi alergic, consultaţi de urgenţă medicul, este posibil să fie necesară administrarea unui ser antitoxic şi vaccinarea împotriva tetanosului. Principalele simptome ale muşcăturii de păianjen sunt: vărsături, transpiraţii, o umflatura mare în zona înţepată şi dureri musculare.

Scorpioni
Există aproximativ 600 de specii de scorpioni. Scorpionii din Europa sunt relativ inofensivi. În Africa trăiesc scorpioni periculoşi al căror venin provoacă deteriorarea celulelor, paralizia sistemului nervos, decesul. Principalele simptome în cazul înţepăturii de scorpion: paralizie musculară, dispnee, tulburări cardiace, orbire şi sângerare. Muşcăturile de scorpion trebuie aportate imediat la medic.

Scorpionii sunt activi mai ales noaptea. In zonele în care trăiesc scorpioni veninoşi, chiar şi în încăperi trebuie verificate periodic patul, podeaua, lenjeria, pantofii etc. 


Şerpi
In ciuda faptului că sunt recunoscuţi ca fiind extrem de periculoşi, şerpii nu atacă neprovocati şi evită contactul cu oamenii. Totuşi, în cazul muşcăturii de şarpe curăţaţi imediat rana şi imobilizaţi persoana vătămată - mişcarea accelerează propagarea veninul în corp. Se pune un garou deasupra muşcăturii - acesta se poate improviza dintr-o curea sau o cămaşă. Rana trebuie deschisă, iar veninul trebuie supt pentru a nu se răspândi în organism. Pacientul trebuie dus cât mai curând la spital, unde i se va administra un ser antitoxic.

Înainte de a pleca în vacanţă e recomandat să vă achiziţionaţi o asigurare de călătorie. Aceasta va acoperi costurile tratamentului medical în străinătate.

Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne lăsați un mesaj în secțiunea de contact de pe site. Solicitarea dvs. va fi tratată cu prioritate și vom reveni cu un răspuns cât mai curând posibil.

Sfaturile și recomandările incluse în acest articol au caracter informativ și ajutător și nu pot constitui referință pentru reclamații împotriva eSky.ro.

Ați găsit informația pe care o căutați în acest articol? Da | Nu
Consider că acest articol:
Vă mulțumim pentru feedback!