Limba oficială Engleză
Ora locală: UTC+1
(vara),
UTC+0
(iarna)
Valută: Lira sterlină (GBP)
Cetățenii orașului, dar și cei din zonele din împrejurimi folosesc un dialect (jargon) aparte, unul specific zonei Glasgow. Este atât de diferit față de limba engleză vorbită în mod comun, încât turiștii întâmpină uneori dificultăți în a-l înțelege.
Glasgow se află în top 10 orașe pe care merită să le vizitați, conform “Lonely Planet”, o publicație turistică și de călătorii.
Vremea scoțiană este departe de a fi o încântare. Nu este de mirare, atunci, că unul dintre cetățenii ploiosului Glasgow – Charles Mackintosh – a creat prima jachetă (pelerină) rezistentă la apă, cunoscută acum chiar sub acest nume: mackintosh.
Glasgow este cel mai mare oraș al Scoției și al treilea în rândul populației din Marea Britanie, o mică așezare de oameni, inițial, iar astăzi cel mai mare port al Regatului Unit. În timpul Revoluției Industriale, orașul a devenit un centru important al ingineriei și industriei, în special cea maritimă, odată cu ridicarea numeroaselor șantiere de-a lungul râului.
Când spunem Glasgow, ne gândim la artă, știință și sport, mai ales în urma transformării radicale suferite de oraș după apusul industriei maritime. Neavând nimic în comun cu centrul industrial tern, gri din acele vremuri, Glasgow este astăzi o capitală a modei și culturii care lansează trend-uri și fascinează prin arhitectură. Universitatea din Glasgow, una dintre școlile de prestigiu ale Marii Britanii, atrage numeroși studenți de prin lumea largă.
Fanii fotbalului asociază Glasgow cu originea cluburilor, cum ar fi Celtic Football Club (trebuie să vizitați aici, dacă vă numărați printre pasionați, stadionul Celtic Park).
Dacă v-ați decis să explorați orașul într-un city break, Glasgow este un loc minunat pentru o după-amiază sau seară relaxantă, unde puteți savura un ceai sau sorbi din whisky-ul scoțian faimos la nivel mondial. Te vor tenta și mâncărurile din pește, brânzeturile rafinate (și premiate, dealtfel) iar pentru cei tentați să guste ceva nou, poți încerca măruntaiele de miel (haggies) sau fiertura scoțiană, o supă din cap de berbec. Vă recomandăm să vizitați aici clădirea Consiliului Municipal și Școala de Artă Glasgow, o capodoperă a arhitecturii secesioniste. Un oraș cu clădiri moderne, străzi vechi și înguste, fermecătoare. Pentru pasionații de muzică live, King Tut’s Wah Wah Hut este locul unde zi de zi veți găsi reprezentații ale trupelor locale, dar și al unora mai populare.